schoolkinderen-phalombe-2-napa

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Malawianen werken hard aan het verbeteren van hun levens. Stichting Het Goede Doel wil hen daarbij helpen. Daarom steunt de stichting sinds vijftien jaar projecten voor de armste bevolkingsgroepen.
Het gaat om rechtstreekse en kleinschalige hulp, uitgevoerd door lokale medewerkers. De projecten waren gericht op voedselvoorziening, onderwijs en schoon drinkwater. Sinds 2015 concentreert het Goede Doel zich op twéé projecten. Dat zijn kleuterscholen in de districten Thondwe en Phalombe.

Eén euro in, 97 eurocent uit.

In Nederland werkt het Goede Doel met vrijwilligers die geen onkosten declareren. Het liefst zien we dat elke euro die bij de stichting binnenkomt in Malawi belandt.
Helemaal lukt dat niet. Want Het Goede Doel betaalt transactiekosten voor het overboeken van geld, voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en voor de hosting van de website. Van elke euro blijven daarom drie cent in Nederland achter.
In Malawi krijgen medewerkers wél een vergoeding of salaris. De stichting heeft twee mensen in dienst. Dat zijn Saulos Jali en Veronica Kuchikonde, beiden afgestudeerd als ontwikkelingswerker. Hun tarieven zijn conform de lokale honoraria.